Sörby Vinhandel - Importör av odlarchampagner

close x

Dauby

Huset Dauby ligger i Grand Cru-byn Aÿ, litet öster om Épernay. Byn Aÿ är historiskt viktig för champagnetillverkningen och här finns några av Champagnes bäste lägen för Pinot Noir.Familjen Dauby har odlat och tillverkat vin i flera generationer. Champagne under namnet Dauby har tillverkats sedan 1956, då firman startades av Guy och Thérèse Dauby, mormor och morfar till Flore Dauby som nu driver huset tillsammans med sin mor, Francine.

Egendomen sträcker sig över 8 hektar och inbegriper en Grand Cru (Aÿ) och tre Premier Crus (Mutigny, Mareuil-sur-Aÿ och Avenay). Man odlar både Chardonnay och Pinot Noir, men samtliga viner domineras av Pinot Noir.
Husets källare är deras stolthet. Denna 18 meter djupa kritstenskällare grävdes ut för hand på 1800-talet och förvärvades av familjen Dauby från Veuve Clicquot.
De druvor som Dauby inte tillverkar egen champagne av säljs på kontrakt till välrenommerade huset Bollinger, också det beläget i Aÿ.
Dauby, Flore et Francine
 

Castelger

Champagne Castelger är beläget i den lilla byn Vauciennes i Vallée de la Marne-området väster om Épernay. Huset drivs av familjen Lourdez med mamma Florence i spetsen. Familjen har odlat champagne i fyra generationer sedan mitten på 1800-talet, men till en början som en sidosyssla. Först efter andra världskriget började man arbeta heltid med odling och framställning av champagne. På 1970-talet fördubblade man sin odlingsareal efter att ha köpt mark från grannar som gett upp det ganska hårda vinodlarlivet. På de 9 hektar som familjen äger odlas alla tre godkända druvsorter i Champagne: Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier.
Vinet får generellt vila länge i familjens generösa källare innan de degorgeras och säljs.
CastelgerCave

 

Simon-Selosse

Familjefirman Simon-Selosse ligger i Grand Cru-byn Avize, i hjärtat av Côte-des-blancs. I Avize har familjen några riktigt fina lägen för chardonnay, som är firmans huvudfokus. Här producerar Phlippe Simon sina champagner med stor respekt för jorden, druvorna och deras naturliga aromer samt miljön. M Simon, som är fjärde generationen i denna vinodlande familj, har ett traditionellt förhållningssätt i tillverkningen av sina champagner som ger dem mycket finess och fruktiga aromer. Produktionen är liten, endast ca 25 000 flaskor om året. Firman är väl ansedd och rekommenderas av många internationella tidskrifter.
SimonSelosse